TjenesterUtforsk
ArtiklerUtforsk
Om ossBli kjent med oss
Registrer byråSamarbeid med oss

Regnskapsfører: De beste byråene i Norge i 2023

Trenger du hjelp med regnskapsføring? Her finner du vår guide for norske byråer. Du kan lese oppdaterte anmeldelser og lese annen relevant info. Benytt skjemaet på nettsiden dersom du ønsker å motta tilbud fra byråene.

Sorter etter:
Filtrer:
Norge
Om vår vurdering

Slik velger du riktig regnskapsfører

av Lasse

|

06. Dec, 2023

Det stilles imidlertid strenge krav til bokføring og regnskap under regnskapsloven. Konsekvensene kan være alvorlige om noe går galt.

Må du ha regnskapsfører?

Bedrifter som er regnskapspliktig må sende inn årsregnskap én gang i året til Regnskapsregisteret. Du kan ta regnskapet selv eller få noen internt til å gjøre det, dersom dere har tid, interesse og den rette kunnskapen.

Mange velger derfor å få hjelp av en regnskapsfører, enten til å ta hele regnskapet i løpet av året eller for å sjekke over at alt er riktig før årsregnskapet sendes inn. Bedrifter som er bokføringspliktig trenger ikke å sende inn årsregnskap, men mange velger allikevel å få hjelp av regnskapsfører.

Feil i bokføring kan føre til skattesmell og bøter. Skatteetaten kan eksempelvis be om å få kontrollere bokførte fradrag for hjemmekontoret, og her kan eventuelle feil og manglende informasjon bli slått hardt ned på. Det er derfor svært viktig med gode rutiner og riktig kunnskap å være sikker på at bokføringen blir korrekt.

Hvordan velge rett regnskapsfører for din type bedrift?

Det stilles ulike krav til bokføring og regnskap, avhengig av hvilken type bedrift du har. Spesifikke bransjer kan også ha spesielle behov. Det første du bør tenke over er hvilke behov nettopp din type bedrift har. Dersom dere eksempelvis driver et telemarketing byrå med mange ansatte og et stort regnskap, så kan en regnskapsfører frigi verdifull tid for bedriften.

Bransjekunnskap er viktig når du skal velge regnskapsfører. Vi anbefaler at du finner en regnskapsfører som har jobbet med lignende selskaper som ditt tidligere. Regnskapsføreren kan være en god rådgiver når du trenger noen å sparre med, for eksempel angående investeringer eller ansettelser.

Hvor mye av regnskapet vil du gjøre selv?

Det neste du bør ta stilling til er prosjektets omfang. Ønsker du at regnskapsføreren skal ta alt av regnskapet? Ønsker du å gjøre deler av arbeidet selv? Har dere ansatt noen internt i bedriften til å ta ansvar for bokføring og regnskap? Trenger dere bare noen til å se over at årsregnskapet er riktig?

Eksempler på dette kan være at bedriften laster opp reiseregninger og kvitteringer til regnskapsprogrammet. Dere bokfører imidlertid ikke beløpet – det overlater dere simpelthen til regnskapsføreren.

Mindre bedrifter med få bilag ønsker ofte å håndtere bokføring og regnskap selv. Det kan allikevel være en god idé å be regnskapsføreren om å sette opp regnskapsprogrammet og gi deg opplæring først. Da kan du føle deg trygg på at du bokfører alt av inntekter og utgifter riktig. Du slipper dessuten å bruke tid og krefter på å søke opp all informasjonen på egenhånd.

Hvilket regnskapsprogram ønsker dere å bruke?

Dere bør også tenke over om dere har preferanser for regnskapssystem. Dersom bedriften allerede har brukt et spesielt program over tid, bør dere vurdere å bruke en regnskapsfører som er godt kjent med det programmet. De fleste regnskapsprogrammer lar dere kommunisere direkte med regnskapsfører inne i system, noe som gjør det veldig enkelt å samarbeide.

Eksempler på regnskapsprogrammer som lar dere samarbeide med regnskapsfører er Visma eAccounting, PowerOffice Go og Tripletex. Dere har tilgang til den samme informasjonen og oversikten inne i systemet – alt dere trenger er tilgang til nett. Dere slipper dermed å møtes fysisk for å samarbeide om regnskapet.

Ønsker dere eksempelvis å bytte regnskapssystem for å dermed benytte en regnskapsfører for Tripletex, få ny regnskapsfører, kan dere be den nye regnskapsføreren om å overføre alle de gamle tallene og bilagene fra det gamle systemet. Det imidlertid tungvint og upraktisk å bytte system om dere bare ønsker å bruke regnskapsføreren én gang i året for å sjekke årsregnskap. Dette er mest aktuelt om dere har bestemt dere for å få regelmessig hjelp, og dere er åpne for at regnskapsføreren kan velge et egnet program.

Hvordan få beste tilbud på regnskapsfører

Nå som dere har kartlagt hvilke behov bedriften har, er det på tide å finne beste regnskapsfører for dere. Vi anbefaler å bruke en anbudstjeneste for å få tilbud fra flere forskjellige aktører. Det holder at dere sender inn litt opplysninger om hva dere ser etter, samt kontaktdetaljer.

Deretter vil du få gratis og uforpliktende tilbud fra regnskapsførere som er godt egnet for jobben. Dere slipper å bruke tid på å finne frem til matchende kandidater på egenhånd. Dere står fritt til å velge om dere vil takke ja til et av tilbudene eller ikke. Bruk litt tid på å studere tilbudene og ta kontakt med dem som dere liker best.

Det er viktig å bruke litt tid på å prate med regnskapsførerne for å sjekke hvordan dere kommuniserer. Det bør være en klar og tydelig dialog mellom regnskapsfører og bedrift, så dere bør ikke hoppe over dette trinnet. Sist, men ikke minst, anbefaler vi at dere ber om referanser fra tidligere eller nåværende kunder.